Noticia

Aclariment dels pilots implicats en els incidents del Ral·li del Ripollès.
(22.06.2007)

Josep Mª Membrado, Albert Orriols, Eduard Forés i Eduard Lázaro expliquen la seva versió davant una roda de premsa intensa en la que varen estar presents la directora de cursa, el representant dels pilots de la FCA, i un nombre representatiu de participants, apart dels mitjans de comunicació

Vic, a 22 de Juny de 2007. Davant de les greus acusacions i del linxament mediàtic al que han estat sotmesos aquests dies, els pilots que encapçalaven la caravana del Ral·li del Ripollès decidien convocar una roda de premsa per explicar la seva versió dels fets i oferir tant als mitjans de comunicació, i per extensió a tots els amants de l’esport del motor, un aclariment dels fets que succeïren en el passat Ral·li del Ripollès, celebrat el passat 9 de Juny entre les comarques del Ripollès, La Garrotxa i Osona.

En aquesta roda de premsa, a més de varis mitjans de comunicació tant locals com d’àmbit català, hi varen ser presents varis pilots participants en el ral·li: Josep Mª Membrado, Albert Orriols, Eduard Forés i Eduard Lázaro, que es varen asseure a la taula dels convocants de la roda de premsa. Entre els assitents, però també hi havia representats membres dels equips que van quedar atrapats en els accidents de Santigosa dorsals nº11 i nº 14 com també uns quants dels afectats per l’anul·lacio sense estar presents en el pressumpte ‘plante’ –dorsals nº 22 i nº 39-. Així mateix hi varen ser presents els responsables de l’Escuderia Quatre Rodes: el seu president, el Sr. Jordi Masó i la directora de cursa, la Sra. Lurdes Palou. Varen completar aquest forum al Circuit d’Osona aficionats i altres organitzadors interessats en escoltar les explicacions que s’oferien dels esmentats incidents.

LA PEL·LICULA DELS FETS
L’acte va començar fent un repàs del succeït en la segona secció del Ral·li del Ripollès. Després que la primera secció s’hagués disputat amb absoluta normalitat, el ral.li arribava al tram de Santigosa, primer de la segona secció, pels volts de les quatre de la tarda, amb uns núvols de tempesta que començaven a donar els primers símptomes de pluja. Dels primers participants, l’unic que havia muntat rodes mixtes era l’Albert Orriols (dorsal nº2).

En Josep MªMembrado (dorsal nº1) surt al tram amb la pluja ‘in crescendo’ i conscient de que ha errat la munta de gomes ha d’anar aminorant el ritme fins que la pluja es converteix en una tempesta fortíssima en que el seu copilot deixa de cantar les notes perquè la visibilitat era tant dolenta que ni tan sols veien les referencies. Al final de la pujada el dorsal nº1 es atrapat i superat pel nº2 que en obrir pista es troba la carretera completament coberta de pedra ja que en la baixada la pluja havia passat a ser una pedregada. El següent equip en passar, en Ramón Montlleó (dorsal nº3) perd el control del cotxe en una recta i tot i no anar a gran velocitat cau per un marge. L’Eduard Forés, (dorsal nº 5) atrapa a en Joaquim Font (dorsal nº4) que es deixa superar i en mig de la baixada pot veure que en Ramón Monlleó i en Ramón Subiranes es troben sans i estalvis enmig del tram però no veuen el seu cotxe. En la part final del tram, i passant com poden, esquiven uns espectadors que fugen corrents per la calçada sense ni tant sols adonar-se que se’ls apropa un cotxe de la cursa. En Genís Sánchez (dorsal nº6) té un accident important en la pujada, quedant el cotxe accidentat enmig de la carretera, i trobant-se bloquejats dins el tram, els participants a partir de l’Eduard Lázaro (dorsal nº7). El tram va ser neutralitzat per la direcció de cursa per permetre l’entrada de la grua. Els ral·li va quedar en aquell moment trencat i la resta dels participants es varen esperar a la sortida 36 minuts, que donades les condicions climatològiques, va ser el temps necessari perquè la grua i un cotxe ‘S’ de la organització retiressin el vehicle accidentat.

Els tres primers participants varen dirigir-se a Coll de Bracons aliens als aconteixements. En l’enllaç des de Coll de Coubet –final del tram de Santigosa- fins a Olot estava delicadíssim i a la capital de La Garrotxa el trànsit estava pràcticament aturat. Membrado (dorsal nº1) muntava les rodes mixtes i arribava pels pèls al control horari de Bracons, amb el casc posat i disposat a prendre la sortida en aquelles condicions. El mateix passava amb Orriols (dorsal nº 2) i amb l’Eduard Forés (dorsal nº 5) que juntament amb en Joaquim Font (dorsal nº4) arribaven a la sortida molt just. Tots ells estaven a punt de prendre la sortida en aquell moment. Després de passar pel control horari, es comunica a aquests quatre participants que la sortida es retarda perquè hi ha hagut problemes a Santigosa i el cotxe zero es queda esperant a la sortida.

Les notícies que arriben de Santigosa són confuses i en arribar l’Eduard Lázaro (dorsal nº7) i tots els que venen darrera expliquen el que ha passat a Santigosa i com estava l’enllaç venint d’Olot. Alguns d’aquests participants haurien penalitzat i per aquest motiu es va anul·lar, finalment el control horari de sortides de Coll de Bracons.

En l’espera, i tot i que la pluja que queia en aquell moment no era molta, els pilots comencen a tèmer que la tempesta que havien deixat a la sortida d’Olot –a uns 4 kms- se’ls tornés a tirar a sobre. Vist el que s’havien trobat molt pocs quilòmetres abans, que la situació climatològica semblava tenir tendència a empitjorar, i que a Coll de Bracons hi ha zones on un accident podria tenir greus conseqüències, la preocupació per no haver de lamentar algun nou accident amb pitjors conseqüències dels ja succeïts, va anar en augment. Aquestes inquietuds varen ser expressades al cap de tram, i és aquest qui es posa en contacte amb la direcció de cursa per analitzar la situació i a petició dels comissaris esportius, Membrado parla amb ells en nom de TOTS els participants. Mentretant, es dona ordre al cotxe zero per començar el tram i durant uns minuts se n’esperen notícies des de la base que no arriben pels problemes de comunicació. Tenint en compte la situació en la seva globalitat –a direcció de cursa sí que coneixien el que havia passat a Santigosa- la directora de carrera i els comissaris esportius decideixen anul·lar el tram de Coll de Bracons per motius de seguretat, abans que el cotxe zero hagi informat de què s’ha trobat en el tram.

A les 17:18, 22 minuts més tard de la hora teòrica, Membrado (dorsal nº1) pren la sortida neutralitzat, seguint les ordres de direcció de cursa. Abans, el cap de tram demana als participants que signin un full on hi ha el dorsal i la hora en la que han sortit, sense més explicacions. La resta dels participants van signant i sortint neutralitzats.

En arribar a final de tram, els participants s’adonen que el tram no estava malament i es podia haver disputat, cosa que contradeia els seus temors inicials. Només de parar-se al control stop, un membre de la Federació Catalana d’Automobilisme recrimina durament la seva actitud, faltant al respecte dels pilots, i adduint que per culpa de la seva actitud el tram s’havia anul·lat.

Quan arriben els participants que havien quedat neutralitzats a Santigosa, se’ls ensenya el document amb les signatures dient si estan d’acord en l’anul·lació del tram que ‘han demanat els pilots capdavanters’ i aquests es mostren disconformes i molt enfadats.

En acabar el ral·li apareix un informe del Cap de Tram de Coll de Bracons on s’acusa  textualment ‘d’un ‘plante’ per part dels pilots capdavanters’.

LES DECLARACIONS DELS IMPLICATS PRESENTS EN L’ACTE
Josep Maria Membrado. “Nosaltres en cap moment vàrem adoptar una posició de força. Ens vàrem limitar a comunicar la nostra preocupació al cap de tram i com que el tram s’estava retardant vàrem demanar-li que s’assegurés que no es podia repetir el problema de Santigosa perquè en la sortida del tram semblava que la meteorologia tenia tendència a empitjorar (...) Abans de conèixer els accidents que varen tenir els meus companys a Santigosa, vaig arribar a la sortida disposat a córrer en les condicions que calgués. El problema va ser quan vàrem saber que de sis cotxes que vàrem disputar el tram anterior, només 4 vàrem passar el tram amb moltes dificultats i 2 varen patir accidents importants (...) Quan vaig parlar amb la direcció de cursa va ser amb el telèfon del cap de tram que va ser qui va trucar a la base i ho vaig fer en nom de tots els pilots que érem allà, no en nom meu i prou ja que tots els presents, sigui en el tram cronometrat o neutralitzat, i també en l’enllaç vàrem viure una situació semblant que tots vàrem creure que era important que la direcció de cursa conegués de primera ma”.

Albert Orriols. “Jo a Santigosa em vaig posar líder i esportivament la situació m’afavoria. En cap moment vaig pensar en això si no en que a Santigosa va haver-hi una situació de perill que es podia repetir aquí, amb l’agreujant que les conseqüències d’un accident podrien haver estat molt més greus. En aquests moments us asseguro que la seguretat passa per sobre de qualsevol consideració esportiva (...) No vàrem entendre perquè ens varen fer signar res. El tram el va anul·lar la direcció de la cursa, que tenia una visió més global del que passava ja que sabia com estava la situació de Santigosa i nosaltres ens vàrem limitar a explicar el que ens havíem trobat camí de Bracons i com temíem que podia evolucionar. En cap moment ens vàrem negar en rotund a prendre la sortida ni vàrem amenaçar en fer-ho (...) La signatura del document va ser un acte de manipulació ja que als participants que venien ja neutralitzats de Santigosa se’ls deia que nosaltres l’havíem signat en senyal d’aprovació de l’anul·lació, qüestió completament falsa (...) Alguns mitjans de comunicació ens han fet molt mal ja que en primer lloc no ens han demanat ni la nostra versió i en segon lloc han publicat informacions falses en els seus mitjans de comunicació. Aquest és el motiu de l’acte d’avui i estem estudiant d’altres accions”.

Eduard Forés. “A Santigosa em vaig trobar al públic corrent pel tram perquè la intensa pedregada que estava caient no es podia aguantar a la intempèrie. Aquesta gent es varen posar en perill. Quan analitzàvem la situació des de Bracons no estàvem discutint només de la nostra seguretat si no també de la del públic (...) No creiem que ens mereixem el linxament mediàtic al que hem estat sotmesos perquè en d’altres ocasions hem corregut trams en condicions meteorològiques adverses i sense dubtar ni un moment que aquest és un dels encants dels ral·lis. El que ja sobrepassa això és quan es posa en perill la integritat física tant dels pilots com dels espectadors i el que va passar a Santigosa va ser realment perillòs. (...) Nosaltres som els primers a qui ens agrada disputar com més trams cronometrats millor, però els temors a repetir una situació de clar perill eren fundats i vàrem creure que teníem l’obligació de comunicar-ho als organitzadors. Quin mal hi ha en voler prevenir una situació que havíem viscut només uns minuts abans, que tot i indicava que es podia repetir i que ja havia provocat conseqüències importants en forma d’accidents? Afortunadament, no hi va haver cap desgràcia però la situació de risc era inapel·lable i la nostra postura va ser la de prevenir. En cap cas vàrem pensar en resultats esportius (...) Alguns veins del tram de Santigosa varen parlar de que la intensitat de la pluja va ser de 70 litres/m2 caiguts en mitja hora. No va ser una ‘petita’ tempesta sino una situació realment excepcional”.

Eduard Lázaro. “Nosaltres no vàrem fer la part pitjor de Santigosa cronometrats i vàrem arribar tard al control de Bracons perquè l’enllaç i la travessia d’Olot estaven molt difícils. (...) La signatura que figura al costat del dorsal nº7 en el document on suposadament demanàvem l’anul·lació de Bracons no es ni meva ni del meu copilot”.

De forma consensuada, els pilots presents a la taula varen manifestar:

- Que en cap moment, ni els presents, ni cap dels pilots del primer grup va prendre cap mesura de força per evitar que el tram es disputés.

- Que reconeixen que finalment els seus temors es varen quedar en això i que el tram es podia haver disputat sense problemes, però que esgrimir aquest argument, a toro passat és molt fàcil. Que son conscients que ells eren al tram següent d’on havien succeït tots els problemes però que consideren que es perfectament comprensible la seva inquietud donades totes les condicions en que es trobaven. Aproven que la direcció de cursa actués en prevenció.

- Que troben desmesurada i fora de lloc l’actuació dels responsables de la FCA que els van faltar al respecte tant en arribar a final de tram com en acabar la cursa.

- Que els actes de reprovació, i fins i tot algun insult, per part d’alguns dels assistents a l’entrega de premis varen respondre a una situació que es va anar tensionant desmesuradament però que a alguns d’ells els va afectar profundament el seu estat d’ànim.

- Que l’acte organitzat ahir i el present comunicat responen a la seva intenció de restaurar, en la mesura del possible la seva imatge pública, davant de les informacions falses o inexactes que s’han publicat. En aquest sentit, els sembla especialment greu que el periodista que emet els comunicats oficials de la Federació Catalana d’Automobilisme hagi informat en un mitjà de comunicació d’àmbit estatal una versió dels fets on no només hi ha falsetats si no que a més a més se’ls prejutja i es desmereix qualsevol resultat esportiu que es produís en la prova.

- Els presents varen manifestar al representant dels esportistes de la Federació Catalana d’Automobilisme la seva intenció de comparèixer davant de l’organisme rector del Campionat de Catalunya de Ral·lis per exposar la seva versió dels fets.

- També varen agrair especialment als membres de l’Escuderia Quatre Rodes la seva presencia i la seva aportació dels informes dels oficials de la cursa, la directora de carrera –present en l’acte- i també el del cap de tram que varen estar a l’abast dels presents per conèixer totes les posicions de la polèmica.

L’acte d’ahir va cloure amb l’ànim de que les seves explicacions hagin arribat a tothom que les hagi volgut tenir en compte per aclarir el que va passar al tram de Coll de Bracons en el Ral·li del Ripollès. Durant l’acte, alguns dels participants que s’havien vist perjudicats per l’anul·lació del tram, varen manifestar haver comprès molt millor la situació que el que en sabien des que es varen veure afectats per l’anul·lació de Bracons i fins i tot hi va haver qui va demanar disculpes públicament per les declaracions fetes ‘en sang calenta’

En Josep Mª Membrado, l’Albert Orriols, l’Eduard Forés i l’Eduard Lázaro es varen acomiadar amb la satisfacció que durant dues hores d’intens debat es varen anar desgranant els fets de manera racional i contrastant versions contraposades dels fets. En el seu ànim està que tots els procediments esportius que la Federació Catalana d’Automobilisme ha engegat per aclarir aquests fets es desenvolupin amb el mateix ànim de delimitar les seves actuacions i responsabilitats.

transp
Albert Orriols 2024 | info@albertorriols.com