Noticia

Albert Orriols lluita entre els millors Gr.N del món al Ral·li Catalunya
(24.03.2006)

Només un inoportú problema de suspensió l’aparta d’un excel·lent resultat en la prova puntuable pel Campionat del Món de Ral·lis disputada a Salou.

Vic, a 28 de Març de 2006.- La prova més important de l’any per l’Albert Orriols i en Joan Riba arribava enguany a principis de temporada. El Ral·liRACC Catalunya – Costa Daurada, la quarta cita del Mundial de Ral·lis seria la presa de contacte amb l’asfalt pel pilot osonenc que, després dels problemes en l’arribada del cotxe i degut al retard en l’arribada del material, no havia rodat ni un sol quilòmetre sobre aquesta superfície amb el seu nou Subaru Impreza Spec C. Tot i així, i per sorpresa de tot l’equip SIMM, Orriols-Riba es situaven ja des del primer tram en la lluita per la victòria de Gr.N lluitant colze amb colze amb pilots de renom internacional.

“Sortíem al primer tram sense ni tan sols saber com havia d’adequar la conducció i la velocitat de pas per corba a les notes”, explica Orriols, que encara sorprès afegeix, “sense prendre cap mena de risc i encara temptejant, marcàvem el segon millor temps de Gr.N a tant sols 12.8 segons del més ràpid, tot i havent d’avançar al Peugeot S1600 que ens precedia”. El resultat del primer tram animava a Orriols a prémer l’accelerador en el segon, el tram de El Montmell. El greu accident de Burkart i Bastück, va provocar la neutralització del tram en un moment en que el pilot osonenc començava a trobar-li els límits al seu Subaru Impreza Spec C.

En reemprendre el ral·li al tercer tram, la segona passada al tram de Querol, “vaig començar el tram ben disposat a atacar però vàrem escoltar un soroll estrany a tan sols 500 m. de la sortida i en adonar-me que el cotxe semblava descompensat, traccionant una roda del davant més que l’altra, vaig haver d’afluixar el ritme, creient que s’havia trencat un palier”. En arribar a final de tram el pilot de SIMM s’adonava que s’havia trencat un dels amortidors davanters i que la roda que anava ben torta, només s’aguantava per la molla del mateix. Així va haver de fer la segona passada per El Montmell i tot conduint curosament arribava a l’assistència, després de 58 kms. cronometrats arrossegant aquesta avaria, Orriols-Riba perdien 8 minuts i tota opció a lluitar pels primers llocs de Gr.N. “Va ser una avaria inexplicable ja que en cap moment vaig tocar enlloc. En comprovar-ho amb deteniment ens adonarem que l’ancoratge de la suspensió devia tenir un defecte de fabricació ja que era una suspensió completament nova. El problema fou que en l’assistència no disposàvem de la peça de recanvi pel que vàrem haver de muntar la suspensió que teníem de terra, que evidentment no tenia un comportament òptim sobre l’asfalt. El cotxe ens quedava descompensat tant en la sustentació en els revolts com en les frenades”, comenta Orriols. D’aquesta manera es feien els dos últims trams del dia amb la sorpresa de que Orriols-Riba tampoc estaven massa lluny dels primers, els suecs Svedlund-Nilsson, aconseguint fins i tot un fantàstic millor temps de Gr.N al tram de Riudecanyes.

En l’assistència del final de la primera etapa es substituïa definitivament la suspensió després de que la gent de Barattero la fes portar de Girona. D’aquesta manera es començava la segona etapa amb els 8 minuts perduts “però que haguessin estat més de 15 en cas d’haver abandonat i haver-nos acollit a la repesca del super-rally”. Orriols-Riba situaven sempre el seu Subaru Impreza Spec C de Gr.N entre els tres primers de la seva categoria, i tot i que “perdíem més temps del previst en el tram de Margalef que era ple de paelles brutes en les que el fre de ma, molt necessari en aquesta especial, no ens acabava de funcionar”, remuntaven posicions ràpidament, tot estabilitzant la diferència amb els líders. Ja sense problemes, l’Albert Orriols experimentava les diferencies de conducció del seu Impreza respecte al Mitsubishi de la temporada passada, “ja que l’excel·lent estabilitat i comportament d’aquest cotxe permet abordar els revolts amb marxes més llargues” i veia com cada vegada la compenetració amb en Joan Riba, amb qui no havia encara corregut sobre asfalt, era també cada vegada millor.

En la tercera i última etapa el Subaru Impreza – Simm d’Orriols-Riba volava pels trams tarragonins. Després d’un altre scratch a Pratdip i de tres segons llocs, l’equip osonenc acabava un ral·li en el que en definitiva es demostrava la seva rapidesa. Prova d’això es que després del quart tram, en el que Orriols va tenir problemes, el líder li treia 8m11s i al final del ral·li tant sols li va augmentar l’avantatge en 10s. més. Al final, la sisena posició de Gr.N era més aviat anecdòtica, fins i tot, després d’haver recuperat més de 5 minuts a Salvador Canals, el pilot que el precedia en la classificació, tot i no muntar més rodes noves des del moment que va perdre tota opció a la victòria.

“Llàstima de l’avaria del primer dia i que tots tres dies atrapàvem el vehicle que ens precedia gairebé en tots els trams. Els temps que vàrem marcar durant tot el ral·li eren per optar a la victòria de Gr.N lluitant amb pilots de renom internacional com el suec Svedlund o el britànic Jones. A més, una bona mostra de les nostres prestacions fou que vàrem estar rodant per davant de homes com Tirabassi, Rautenback o Koscisuszko que varen puntuar amb els S1600 pel Mundial Júnior”, conclou Orriols visiblement satisfet per les seves prestacions. “Fins i tot, si tenim en compte els temps aconseguits en comparació amb els de’n Zurita amb el Córdoba WRC ens hem adonat que podem donar molta guerra al Campionat de Catalunya en el que sortirem amb la brida de 34, enquadrats en el Gr.A i per tant amb opcions a la victòria absoluta”, afegeix l’osonenc.

Precisament la propera cita d’Orriols-Riba i el seu Subaru Impreza, després de l’aplaçament del Ral·li de Granada puntuable pel Campionat d’Espanya de Terra, serà amb el Campionat de Catalunya de Ral·lis d’asfalt que tindrà la seva cita inaugural a Sant Hilari Sacalm amb la disputa del Ral·li Guilleries, precisament sobre els trams on tradicionalment s’hi disputava el Ral·li Catalunya Costa Brava. Els ànims de l’Albert Orriols, en Joan Riba i tot l’equip SIMM d’aconseguir un bon resultat tenen una base ben real després de la prova mundialista disputada aquest passat cap de setmana.


transp
Albert Orriols 2024 | info@albertorriols.com